Studiofotografie ook met beperkte middelen mogelijk

Even een korte introductie; ik fotografeer al zo lang ik me kan herinneren, ik kreeg mijn eerste camera met een heel klein formaat film op de basisschool. Vroeger fotografeerde ik vooral straattaferelen, maar toen ik een paar jaar geleden een 100mm lens heb gekregen, heb ik me op de macro- en later op de portretfotografie gestort.

Daglicht op locatie

Ik werk het liefst met daglicht en op locatie. Toch ben ik na het zien van de dvd One Light van Zack Arias (geniale fotograaf die goed kan uitleggen, echt een aanrader!!) gaan experimenteren met mijn opzetflits. Ik heb nog niet het budget voor een professionele flitsinstallatie of achtergrondwand, maar heb ontdekt dat je zelfs (of misschien wel juist) met één lichtbron en slim gebruik maken van donkere achtergronden mooie foto’s kunt maken.

In het algemeen heb ik een voorkeur voor zwart-wit en een zwarte achtergrond. Met behulp van een Canon Speedlite 430 EX, een witte fotoparaplu en een zwart doek kom ik al een heel eind. Onderstaande foto is gemaakt door het doek (op de markt gekocht voor een tientje) met een paar wasknijpers aan een gordijn in de speelkamer bij het kindje thuis op te hangen. Het meisje zat op een paar zwarte handdoeken en links van haar had ik de opzetflits geplaatst, die door een witte fotoparaplu flitste.

Zelfportret

Ook mijn zelfportret is met deze opstelling gemaakt, al bestond de achtergrond in dit geval uit een betonnen muur en stond de paraplu met flits vanuit de camera gezien rechts. Doordat ik redelijk ver van de muur af zat en de paraplu relatief dicht bij mij stond, viel het meeste licht op mij en niet op de achtergrond. Hierdoor viel de muur donkerder uit. Bij het omzetten van de foto naar zwart-wit en het verhogen van het contrast werd de muur bijna zwart.

Deze voorbeelden van studiofotografie tonen aan dat je met een beetje creativiteit prima foto’s kunt maken met slechts één lichtbron en een paraplu.

Sarina Uilenberg

Sarina Uilenberg onlangs de stap gezet naar professioneel fotograaf. Ze wordt erg blij van mensenfotografie (met name portretten), maar maakt ook graag macrofoto’s van bloemen en insecten.