Flitsende buitenportretten

Nu het weer weer mooier wordt kunnen we weer met de flitserset naar buiten. Kan in de winter natuurlijk ook maar het condenseren bij terugkeer naar de warme huiskamer is niet iets wat mij aantrekt omdat ik nu eenmaal een uberzuinige pietlut ben met mijn spulletjes.

Waarom met de flitserSET?

Is de flitser op de camera dan niet goed genoeg? Om heel eerlijk te zijn… NEE! Ik heb een topmodel reportageflitser maar gebruik hem zelden om de doodeenvoudige reden dat het mijn allerlaatste noodoplossing is. Een reportageflitser, zelfs met allerhande parasoftboxplureflectordoostoestanden is en blijft een foeilelijke puntlichtbron. Een puntlichtbron is een lichtbron die ten opzichte van het te verlichten opnamevlak procentueel gezien zeer klein is. Als ik dus een opnameveld heb van pak ‘m beet 2×3 meter dan is een reportageflitser gewoon heel klein met zijn uitstraalvenster van circa 4×5 cm. Gevolg? snoeiharde schaduwen… yek!

Eerst even twee zeer veel verkeerd gebruikte termen uit elkaar trekken:
Belichten is wat de camera doet op het lichtgevoelige materiaal, uitgedrukt in stoppen.
Verlichten en uitlichten is het werpen van licht op het te verlichten onderwerp, uitgedrukt in contrasten (verhoudingen) en kleuren.
Wanneer we deze twee goed uit elkaar houden weten we aan de hand van de term over welk licht we het hebben.

Flitsende buitenportretten

Hoe gaan we dan de zon te lijf zonder een reportageflitser?

Voor de goede orde: een reportageflitser in een paraplu van 70cm gaat net als het om een portretje gaat van borst tot kruin. Wil je een heel lijf uitlichten (dit is het hoofdonderwerp geheel in 1 helderheid van verlichting zetten) dan zul je met minimaal 2 reportageflitsers en paraplu’s moeten werken.
De enige oplossing is een studioset mee naar buiten nemen. In de tuin kan dat met een verlengsnoer en verder weg met een accu+generator om 230 volt te krijgen. Dit laatste is echter tricky. Niet alle generatoren maken even mooi stroom van de acculading en dit kan tot serieuze schade aan je studiokoppen leiden. Laat je dus goed voorlichten hierover! Studioflitsers zijn precisie-electronica!

Ik gebruik voor buiten een set van Elinchrom. De Ranger RX Speed AS met twee A-koppen. Dit is een prijzig geval maar levert dan ook een electrisch vermogen van 1100 W/sec over twee asymetrische flitskanalen. Dat wil zeggen in een verhouding 1:2. Maximale flitssnelheid met deze koppen is 1/6000 sec. Voor het voorbeeld hier heb ik op 1 kop een groothoekreflector geplaatst die ik in een paraplu van 170cm laat flitsen. Mijn flitsoppervlak is dan PI*R2= 3,14*(0,85*0,85)=2,26 vierkante meter. Zet dit maar eens tegenover de 4x5cm van een reportageflitser… Het effect is dat het licht zich nu prachtig om het onderwerp heen vouwt en dat er geen harde slagschaduwen zijn.

Flitsende buitenportretten

Wanneer we nu het licht van de studioflitser zo helder maken als het licht waarmee de zon ons onderwerp al verlicht, hebben we het hele zaakje in evenwicht gebracht. In mijn voorbeeld zorg ik ervoor dat de meisjes ver genoeg van de muur en planten afstaan dat die niet al te veel licht meer van de flitser krijgen en daarmee een natuurlijke donkerder uiterlijk krijgen wat klopt met de er achter staande zon. Door nu te spelen met de verlichtingssterkte en de belichtingswaarden kun je heel nauwkeurig de helderheden in je beeld en vooral die van de lucht bepalen.

Flitsende buitenportretten

Probeer dit allemaal maar eens met je reportageflitser om de techniek onder de knie te krijgen, dat is in ieder geval mogelijk. Is dat gelukt dan kun je gaan denken aan het mooier maken van het licht door bijvoorbeeld ook reflectieschermen of een paraplu. Heb je er dan nog steeds lol in dan kun je gaan denken aan apparatuur zoals de mijne. Om te beginnen kun je bijvoorbeeld starten met het kleine broertje, de Elinchrom Ranger Quadra.

Hoe dan ook…
Heel veel succes!