Ruis en Verscherping in Lightroom

Hier willen wij ingaan op een veelgestelde vraag, namelijk over verscherpen en ruisreductie. Beide gaan hand in hand. Vaak voer je eerste ruisreductie uit en krijg je tijdens het verscherpen de ruis weer netjes terug. En dat was nou juist niet de bedoeling! Om hier duidelijk antwoord over te geven, moeten we eerst weten wat ruisreductie en verscherping nou eigenlijk is.

Ruis en ruisreductie

Ruis is een misinterpretatie van de sensor. Luminantieruis lijkt op de oude filmkorrel en wordt vaak niet als storend ervaren. Het is de kleurtintruis die je niet wilt hebben. Gelukkig heeft Lightroom beide ruistypes meegenomen in haar schuitjes. Luminantieruis wordt beheerst door de Luminance schuif en kleurtintruis door de Color schuif. De schuifregelaar Detail bij elke ruisreductie is van belang bij beelden met veel ruis, een hoge waarde streeft naar behoud van kleurdetail aan de randen van kleurvlakken. Je krijgt dan wel kans op storende kleurpixels. Lagere waardes pakken dat juist aan, maar geven risico op gedesatureerde kleurovergangen. Je zult zelf hiermee moeten spelen per situatie, waarbij het aan te raden valt op 400% zoom te gaan zitten om precies de effecten te kunnen zien.

De schuifregelaar Contrast biedt controle over het ruispatroon dat overblijft na de reductie. De standaardwaarde van 25 is een mooi compromis tussen het vermijden van anderskleurige ruispixels en het behouden van voldoende kleurdetail en laat ik meestal staan.

Verscherping

Het verscherpen van foto’s is een kunst op zich en er bestaan hele boeken en zelfs aparte softwarepakketten voor. Standaard zijn je RAW-bestanden ietwat aan de zachte kant, dus is er eigenlijk altijd verscherping nodig. Ik heb dan ook een standaard verscherping als voorinstelling tijdens het importeren aanstaan. Lightroom zet deze waarde standaard op 25, welke prima is. Soms, maar dat geld in veel gevallen, wil je creatief met verscherping werken. Dit kan door de waardes aan te passen in het verscherpingsgedeelte van Lightroom, of via de Helderheid te werken. De bovenste twee schuitjes in het verscherpingsgedeelte zorgen voor het uitgesproken effect, met de laatste twee leidt je de verscherping in goede banen.

Als je de Alt- of CMD toets inhoud tijdens het verschuiven van het masker schuifje, dan zie je precies hoe de verscherping plaats zal vinden. Nu heb je dus de verscherping geregeld. Als je een foto afdrukt of exporteert, dien je ook altijd output verscherping te doen. De foto wordt namelijk minder scherp door het drukproces of de verkleining bij het opslaan. Dat wijst ik vanzelf in de export of print mogelijkheden in Lightroom.

Conclusies

Je zal altijd een afweging moeten maken tussen scherpte en ruis: verscherping maakt aanwezige ruis scherper en ruisreductie leidt tot lagere scherpte. Teveel ruisreductie of verscherping zorgt zelden voor mooie resultaten, je zult zelf moeten uitproberen wat je het beste en mooiste vind. Gelukkig geeft Lightroom hierin wel genoeg handvaten!

Maurice Hartog

Maurice Hertog

Maurice Hertog is landschapsfotograaf in Zuid-Limburg.
Wekelijks jaagt hij op mooi licht in het Heuvelland en probeert hij het landschap in al haar pracht en praal vast te leggen.
Je kunt een selectie van mijn werk vinden op zijn website of Facebook.

Website: www.mauricehertog.nl