Lightroom tip: Retoucheren in Lightroom

Onder retoucheren versta ik in dit geval het wegwerken van storende elementen uit een foto, dus niet de RAW bewerking die je sowieso al doet. Retoucheren doe je typisch als laatste stap in je workflow. Om even kort de workflow toe te lichten, dit is de mijne:

1. Importeren van RAWs in Lightroom, met presets voor metadata, verscherping en lenscorrectie
  2. Correctie van lichtbalans en belichting door middel van hooglicht en schaduw correctie en de contrastcurve
  3. Graduele of circulaire filters toepassen en ruisreductie
  4. Formaat aanpassen
  5. Retoucheren
  6. Afwerken van de foto (titel en sternotatie, trefwoorden aanpassen voor slimme mappen) en eventuele export

Je ziet, retoucheren doe ik pas op het einde. Voor het gemak zie ik stof verwijdering ook als retoucheren. Voor het retoucheren gebruik ik de penseel en de spot removal tool die je helemaal bovenaan in de Ontwikkelmodule vindt. Eventueel kun je ook de rode ogen correctie gebruiken, maar die gebruik ik zelf vrij weinig. De spot removal tool gebruik je voor stofjes, vlekjes (bijvoorbeeld op de huid) en andere kleine oneffenheden die je in je foto wilt verwijderen. Nadat je de grote van je spot bepaald hebt, kun je op de plek klikken waar je de oneffenheid weg wilt halen, waarna Lightroom zelf een andere plek kiest  die eroverheen gekloond wordt. je kunt zelf nog schuiven hiermee totdat je het gewenste resultaat hebt.

In het bijgevoegde voorbeeld kan ik zo proberen de balen gras weg te klikken en de weg weer tevoorschijn te halen.

Het penseel gebruik je voor niet-ronde en/of grotere oppervlaktes die je wilt bewerken. Vervolgens kun je met een heleboel lokale aanpassingen de foto bewerken. Ik bespreek hier de dodge en burn technieken. Dit zijn typische donkere-kamer technieken die nog steeds veel gebruikt worden. Je kunt ook hier een penseelgrootte kiezen en letterlijk het te bewerken oppervlakte gaan schilderen. vergeet dan niet het masker aan te zetten, dat is een vinkte aan de onderkant van de module om te zien waar je schildert. Vervolgens zet je dat vinkte weer uit en kun je na selectie van de bewerking (in dit geval dodge, donkerder maken) met het schuifje je intensiteit vaststellen. Je klikt hier Done en je bent klaar.