Lightroom tips: Hoe combineer ik twee catalogi

Een vraag die ik vraag krijg als mensen met een laptop en een desktop werken, is hoe ze twee catalogi kunnen combineren. Immers, als je op pad bent, bewerk en catalogiseer je vaak al foto’s op je laptop en bij thuiskomst wil je graag de foto’s en alle bewerkingen op je desktop plaatsen. Hiervoor is een stappenplan om te volgen die ik hieronder bespreek:

1. Plaats alle relevante foto’s in een aparte catalogus op je laptop

Eerst moet je beginnen bij de bron. Op je laptop dien je alle foto’s in een aparte catalogus te plaatsen. Selecteer hiervoor de juiste map of verzameling en klik op Bestand > Exporteren als catalogus. In het pop-up scherm dien je de plaats te definiëren waar je de catalogus wilt opslaan en welke naam je hem wilt geven. Ook kun je hier eventueel aangeven hoe je de catalogus wilt opslaan.

2. Verplaats de geëxporteerde catalogus naar je desktop

Gebruik een USB stick of verplaats de geëxporteerde catalogus en de mappen waarin de foto’s staan via een netwerk naar je desktop computer.

3. Importeer de catalogus in je master catalogus

Open nu Lightroom op je desktop en open daarin je master catalogus, dus de catalogus waarin je de foto’s wilt importeren.

Klik dan op Bestand > Importeren vanaf een andere catalogus. In het pop-up scherm selecteer je de geëxporteerde catalogus op de plek waarin je die hebt neergezet. Onder het “catalogus inhoud” dien je wel de mappen met de foto’s apart te definiëren.

Ook dien je Lightroom te vertellen wat te doen met de foto’s die je wilt importeren. Ik zou adviseren om de foto’s naar een nieuwe locatie te importeren en te verplaatsen, zodat de foto’s allemaal op dezelfde plek staan. Dat is veel overzichtelijker.

En daarna klik je natuurlijk op Importeren!

Een andere tip is om de catalogus op een externe harde schijf te onderhouden die je de ene keer aan je laptop hangt en de volgende keer aan je desktop.

Maurice Hartog

Maurice Hertog

Maurice Hertog is landschapsfotograaf in Zuid-Limburg.
Wekelijks jaagt hij op mooi licht in het Heuvelland en probeert hij het landschap in al haar pracht en praal vast te leggen.
Je kunt een selectie van mijn werk vinden op zijn website of Facebook.

Website: www.mauricehertog.nl