Laatste zonnestralen over het Heuvelland

Op locatie

Deze foto heb ik op een warme zondagavond gemaakt tussen Valkenburg en Wijlre. De heuvels hier zijn mooi glooiend van aard en er heerst een serene rust. Ik kende de locatie al van eerdere avonden, dus ik wist hoe ik er moest komen en waar ik wilde staan. Inmiddels was er maïs ingezaaid en was het vinden van de exacte locatie was meer werk dan verwacht. Maar goed, er is altijd een uitdaging en uiteindelijk had ik een mooie locatie gevonden. Ik zoek altijd een voorgrondobject om in mijn foto’s op te nemen en eenmaal gekozen voor een bosje met leuke witte bloemetjes, zette ik mijn statief op. Daarna volgde in snel tempo mijn camera, een EOS7D, afstandsbediening, waterpasje en filterhouder. Als alles aangesloten is, gaat de camera pas aan en ga ik echt op jacht naar de juiste compositie.

Die avond hadden we een prachtige rode zonsondergang door fijn stof dat door een recente storm in Amerika was opgewaaid naar de troposfeer en meegenomen was naar ons land. daar moest ik natuurlijk gebruik van maken. In eerste instantie was ik meer met de zoom aan het werk, om een luchtballon vast te leggen die langs de ondergaande zon zweefde. Toen ik daarmee klaar was (de luchtballon verdween achter de heuvels ondertussen) en ik rustig genoot van het uitzicht, wachtte ik af op wat komen ging. Terwijl de zon en de lucht steeds roder werd, besloot ik mijn bosje met witte bloemetjes te laten voor wat het was. Het begon inmiddels wat te waaien en met lange sluitertijden ga ik dat bosje er echt niet scherp op krijgen…

Camera instellen

Na wat zoekwerk door de zoeker besloot ik voor deze compositie te kiezen. Het lijnenspel in de lucht wordt een beetje gespiegeld in het lijnenspel van de heuvels eronder. Ik controleer altijd drie keer of de horizon wel recht staat, want ik heb nogal de neiging om die echt scheef neer te zetten.. Daarnaast was het een wkestie van de belichting goed krijgen. Ik werk vaak in de diafragmavoorkeuze stand van mijn camera, waarbij ik voor een groot diafragma kies voor optimale scherptediepte. In mijn geval is dat meestal f/14, de sweet spot van mijn lens. Het sweet spot is het optimale diafragma van de betreffende lens, waarbij onscherpte aan de randen het minste is. Ik gebruik bijna altijd ISO 100, omdat ik lange sluitertijden meestal helemaal niet erg vind (of ik had in dit geval wel dat bosje mee willen nemen, dan had ik de ISO moeten verhogen om de sluitertijd terug te dringen).

Ik had nog steeds een korte sluitertijd en ik wilde die eigenlijk zo lang mogelijk hebben. Hoe langer de sensor open staat, hoe meer kleur hij opneemt. Daarom zette ik er een grijsfilter voor. Ik kan beter een Neutrale Dichtheid filter zeggen, want een goede filter hoort echt neutraal te zijn. Hiermee verlengde ik de sluitertijd tot 1,3 seconde, lang genoeg voor vandaag! Als laatste plaatste ik een gradatiefilter over de lucht om die nog wat extra tegen te houden om zo te compenseren voor de wat donkere achtergrond. Helemaal klaar was het nu wachten op het juiste moment, het moment dat de zon nog net niet achter de horizon verdwenen is. Deze foto was het resultaat.

In Lightroom

Thuis, inmiddels een dag of wat later, importeerde ik deze en andere foto’s van die avond in Lightroom. Ik fotografeer met RAW bestanden, dus ik heb nog een hoop vrijheid na het maken van de foto. Als eerste voorzie ik deze van de juiste sleutelwoorden en daarna bewerk ik deze. Naast de standaard verscherping (in JPEGs is al extra verscherping toegepast) en lenscorrectie (net zoals verscherping in JPEGs al toegpast in de camera) pas ik meestal wat extra contrast toe, maar als alles goed gegaan is, hoef ik verder weinig extra’s te doen. Tevreden kende ik de foto het juiste aantal sterren toe en publiceerde deze op mijn website!

Zo is deze foto dus tot stand gekomen. Ik heb een vaste set van handelingen zowel in het veld als achter de computer, zo maak ik mij het leven gemakkelijk ;-)

Maurice Hartog

Maurice Hertog

Maurice Hertog is landschapsfotograaf in Zuid-Limburg.
Wekelijks jaagt hij op mooi licht in het Heuvelland en probeert hij het landschap in al haar pracht en praal vast te leggen.
Je kunt een selectie van mijn werk vinden op zijn website of Facebook.