De kracht van Lightroom

Omdat ik mijn statief had uitgeleend aan een deelneemster moest ik uit de hand fotograferen en met hogere ISO waardes werken. Op het LCD scherm van de camera was het een onooglijke foto, maar ik zag aan het histogram dat alle lichtinformatie voldoende aanwezig was.Dat is het voordeel van RAW, je kunt achteraf gigantisch veel informatie terughalen. Ik gebruik hiervoor Lightroom 4 en om jullie te laten zien wat de mogelijkheden en krachten van RAW en Lightroom zijn, wil ik jullie de stappen laten zien hoe ik van het origineel naar het uiteindelijke resultaat gekomen ben!

Stap 1

Deze opname is het origineel die ik op de LCD zag. Ik heb hem nu geïmporteerd in Lightroom en heb alleen de EXIF data laten aanpassen en lenscorrectie erop uitgevoerd. Je kunt aan het histogram zien dat alle informatie er is. Op zich viel me mee hoe het op het grote scherm eruit zag. Ik zag alleen dat de lucht veel beter belicht was dan de voorgrond, ondanks het gebruik van een gradatiefilter. Daar moest wat aan gedaan worden. Ook vond ik de keuze van de witbalans niet erg gelukkig, die moest ook goed bekeken worden.

Stap 2.

Met een gradatiefilter van drie stops kwam ik al een heel eind, terwijl een witbalans correctie naar ‘bewolkt’ begon het al een stuk beter uit te zien. Daarna kon ik met de schaduw en hooglicht schuitjes de voorgrond mooi kon bijlichten. Maar de kleuren bleven me storen, ze waren veel te blauw en rood. Het graan had ook geen goede kleuren. Tijd voor een custom witbalans. Ik koos voor meer geel in de witbalans en met de druppel tool kon ik een goede balans vinden. Toen was het een kwestie van wat correcties in scherpte, ruisonderdrukking door de hoge ISO en wat contrast toevoegen middels de kleurcurve.