Tijdloos

Facebook pagina van het Project: Tijdloos Helmond

Helmond wil een ‘dementievriendelijke gemeente’ worden. Een van de ideeën om dat te bereiken is de initiatiefgroep ‘Tijdloos’ met een gelijknamige plan. Tijdloos wil de beeldvorming over mensen met dementie positief beïnvloeden en daarmee een bijdrage leveren aan het doorbreken van het helaas nog steeds bestaande taboe rondom dementie

Tijdloos wil de bestaande informatievoorziening rondom dementie zichtbaarder maken

Tijdloos wil door middel van kwalitatieve kunstuiting(en) een positieve bijdrage leveren in de levenskwaliteit van mensen met dementie

Tijdloos wil een brug slaan tussen het veld van de culturele sector en de organisaties en instellingen die bezig zijn met dementie en daarmee een duurzame, blijvende samenwerking tot stand brengen

2017 Was het jaar van Tijdloos. Tijdloos is een cross-over project van verschillende kunstvormen, gekoppeld aan een maatschappelijk thema. Mensen met (beginnende) dementie gaan terug in de tijd. We hebben mensen geportretteerd in beeld en verhaal, waardoor het bespreekbaar wordt, en waardoor voorlichting geven gemakkelijker wordt.

Vroeger als klein meisje of kleine jongen hadden deze personen, net als ieder klein meisje en kleine jongen, dromen. Dromen over hoe het later zou zijn en wat ze wilden worden. Brandweerman of schooljuffrouw, of misschien wel burgemeester of president. Maar zoals dat gaat met dromen, sommigen komen uit en sommigen niet. Deze personen werden ouder en kozen of belanden in een beroep of andere situatie. Ze kwamen te werken op de administratie van Vlisco of in de fabriek van Diddens en van Asten of bleven thuis en werden huisvrouw- en/of moeder.

Telkens staat één persoon centraal. Samen met zijn of haar omgeving gaat Tijdloos op zoek naar het verleden, naar het wensberoep van vroeger en naar het uiteindelijke beroep. Dit alles wordt in beeld gebracht in een tweetal foto’s: één foto waarbij de persoon wordt teruggebracht in de situatie van het vroegere wensberoep en één van wat het uiteindelijk is geworden. Daarbij wordt zo veel mogelijk geprobeerd om het gevoel en de omstandigheden terug te halen.

Het resultaat is een tweeluik die kracht uitstraalt, geen zielig verhaal maar juist een trotse man of vrouw, die op een kwalitatief goede manier in beeld is gebracht.

Het tweeluik wordt vergezeld door een stuk tekst. Een verhaal die de persoon op de foto’s tot leven brengt. Dit verhaal kan gaan over de levensloop van de geportretteerde, het kan een anekdote zijn uit het leven van de geportretteerde of een beschrijving van hoe deze persoon met dementie omgaat met zijn situatie. Een (bekende) Helmondse schrijver wordt gevraagd om een passend tekst te schrijven bij de foto’s en het verhaal van de geportretteerde, vanuit zijn of haar invalshoek. De uitkomst van ieder stuk tekst is een verrassing, daar de gevangen verhalen van de persoon met dementie nog open staan.

De foto's van project Tijdloos zijn gemaakt door leden van Fotoclub Helmond.